Czas kremacji uzależniony jest od wagi zmarłego i może trwać od dwóch do trzech godzin.
Zakład pogrzebowy przygotowuje zmarłego do kremacji. Usunięta zostaje biżuteria oraz (jeśli jest) rozrusznik serca. Następnie przewozi się ciało do krematorium. Tam pracownik wprowadza dane zmarłego do systemu komputerowego, a następnie trumnę umieszcza w rozgrzanym piecu kremacyjnym. Po zakończeniu procesu spopielania zwłok, szczątki muszą zostać przestudzone do temperatury pokojowej. W ostatnim kroku rozdrabnia się szczątki na pył i umieszcza w urnie.
Kremacja odbywa się w ubraniu lub całunie. Bardzo ważne jest natomiast, aby odzież była wykonana z naturalnych materiałów, które ulegną łatwemu spopieleniu. Zmarły nie może mieć na sobie biżuterii, ani innych ozdób.
W zależności od masy Osoby Zmarłej prochów po kremacji zostaje około od 4 do 4,5 litrów.
Zgodnie z literą prawa w Polsce prochy można złożyć tylko w grobie lub kolumbarium. Dlatego nie ma możliwości rozsypania prochów.
Kolumbarium to specjalne miejsce z niszami, w których można umieścić urnę pogrzebową. W jednej niszy mieści się około 4 urn. Takie rozwiązania coraz częściej pojawiają się na cmentarzach i stanowią alternatywę dla grobów ziemnych.
Kościół Katolicki i Ewangelicko-Augsburski uznają kremację za dopuszczalną formę pochówku. Kościół Prawosławny natomiast nakazuje chować zmarłych wyłącznie poprzez pogrzeb tradycyjny. Kremacja w tym kościele dopuszczona jest tylko w sytuacjach wyjątkowych.